2014. június 7., szombat

Kezdődik a focivébé alé alé alé!

Készen álltok? Már nem kell sokat várni és kiélhetitek elfojtott ősi, törzsi ösztöneiteket. Arcfestés, csapatban énekelt „törzsi” indulók, zászlók, dudák és a többi alé alé alé!

A FIFA és az oly szeretett multinacionális cégek ismét megrendezik nektek a világbajnokságot, csak hogy szokjátok az egy központból irányított globális „rendezvényeket”.

Szabadon azonosulhattok akármelyik csapattal, illetve annak sikerével, ha már az életben nektek személyesen nem is sok jutott belőle, most jó birka módjára őrjönghettek vadidegen emberek sikerei kapcsán felbuzdulva.

Nincs melód? Van, de rossz, nem szereted? Csóró vagy? Nem vagy a magad ura? Kiszolgáltatott vagy? Nincs csajod? Van, de bárcsak ne lenne? Mélyen legbelül frusztrált vagy? Csak simán a boldog tudatlanok életét éled, mert megteheted?

Mindegy is! Felejtsd el! Kezdődik a VB! Ha eddig még nem tetted meg, válassz magadnak kedvenc csapatot, és ha már az életben neked nem jutott sok belőle, örülj más sikerének! Azonosulj a "csapatoddal"! Hidd azt, hogy te is a tagja vagy, így az ő sikerük a te sikered is! Vegyél mezt magadnak, és ha gólt rúgtak, mondd azt, "rúgtunk egyet"!

Ne törődj vele, hogy a kedvenc játékosaid pont azokat a cégeket reklámozzák, akik, illetve akik mögött meghúzódó hatalmi hálózat tönkreteszi az életedet! Ne foglalkozz vele, hogy ugyanezen cégek reklámjait sulykolják majd beléd minden lehetséges fórumon. Tele lesz velük a stadion, de ne zavarjon! Szeresd őket! Hisz VB-t rendeztek Neked! Sőt, ha „jól csinálod”, akkor a szeretett csapatod, kedvenc játékosaid látványa által kiváltott pozitív érzések párosulni fognak a fejedben a háttérben látott cégek logójával, így egy hónap elteltével, feltehetőleg tényleg szeretni fogod őket.

Ne foglalkozz a nyomorban élő brazil lakossággal, az éhező gyerekekkel! Nem kell nekik sem szociális
ellátás, sem élelem! Lakásokra sincs szükségük, nem baj ha ledózerolják őket, hogy a helyükre futballszentélyt építhessenek. Ők pont erre, stadionokra és foci vébére vágynak igazából! Ha nyer a válogatottjuk, biztos egyből ők is örömmámorban úsznak majd és jól is laknak vele! Hisz a saját bőrödön tapasztalhatod, bizonyára te is sokkal boldogabb vagy azóta, mióta az éppen aktuális bábelnököd stadion építési lázban ég!

Ismét birkaként viselkedsz, ne csodálkozz hát, hogy úgy is kezelnek! A kedvenc csapatod sikere a te életedre nézve teljesen irreleváns! Akármennyire is szeretnéd azt hinni, annak a tizenegy idegennek a sikere, nem a te sikered!

Ébresztő! Az így kiváltott érzések csupán illúziók! Nem valósak! Legyen szó örömről, vagy bánatról! Az a te sikered, amiért te küzdesz meg, amit te élsz át, és aminek így joggal is örülhetsz! Ha ennek híján vagy, hát tégy érte! Csak képzeld el, mennyivel másabb lenne az életed, ha a valóban fontos dolgok csak feleannyira hoznának lázba, mint egy futballmeccs!

Panem et circenses! Mondja a római. Kenyér már akkor sem jutott mindenkinek, az éhes szájakat betömték hát cirkusszal.


Félreértések elkerülése végett, nem a sport ellen szól a bejegyzés! A sport egészséges és több szempontból is hasznos. Ha te sportolsz, nem akkor, ha valami mérgező szarral a kezedben, amit persze 90 perc alatt magadba is tömsz, csak nézed, ahogy mások sportolnak. Továbbá, mint "ipar", több szempontból is ártalmas lehet. ÉS még csak nem is azzal van a probléma, hogy megnézed a meccseket, bár az is része a problémának, hogy ilyen, és ehhez hasonló cirkuszokkal hagyod magad lekötni! A hangsúly igazából a kiváltott emóciókon, pontosabban azok intenzitásán van.



1 megjegyzés:

  1. "Kenyeret és cirkuszt a népnek"
    13 éves történet...középsuliban nagyban dumálok a "csapatomról", hogy így-meg úgy...erre az egyik osztálytársam rákérdez, hogy miért szurkolók nekik, amikor Ők azt se tudják, hogy létezem!?
    Erre én, mert szeretem őket!
    Erre Ő..én értem, de te nem vagy a csapat része, és hiába örülsz vagy dzomorkodsz miattuk, attól nem lesz jobb az életed!
    Aztán duma-duma...de csak most értettem meg igazán miről is beszélt, és milyen bölcsen-okosan látta a helyzetet/helyzetem!
    Belém/belénk nevelték, hogy azonosúljunk idegenek sportolásával, és bálványozzuk őket, cserébe meg semmit sem kapunk, csak azt hogy érzelmileg kimerülünk!
    A csapat köszöni a belépő árát, a mezek árát stb. És hogy növeljük, fenn tartjuk az egojukat!
    Ez igaz minden sportágra!

    VálaszTörlés