2015. május 5., kedd

Mentsd a Méheket!"Ahogy a GMO kukoricát ide telepítették, millió számra kezdtek elpusztulni a méhek." -meséli tapasztalatait Dave Schuit, kanadai méhész, aki közel 37 millió méhet vesztett el az elmúlt egy évben. Az ő, és még jó pár, hasonló cipőben járó méhész kollégája véleménye szerint, a jelenségért a GMO kukorica jellegzetes, neonikotinoid alapú permetszere (hivatalosan növényvédő) tehető felelőssé.

Az ilyen típusú szereket az különbözteti meg az "átlagos testvéreiktől", hogy hatásokat nem csupán a növény felszín fejtik ki, hanem felszívódnak a növényben. Annak leveleiben, virágaiban a toxin még hetekig aktív marad, így biztosítja a (GMO) növény hosszú távú védelmét. Ezért is használják a '90-es évek óta előszeretettel a mezőgazdaságban.


Ezen szerek méhekre és egyéb beporzó rovarokra gyakorolt káros hatását maguk a gyártók sem tagadják, használatukat nem javasolják a méhek "táplálkozási időszakában". A növényben felszívódó méreg, vagy védőanyag -kinek, hogy tetszik- megjelenik a méhet táplálékában a nektárban és virágporban is.

"A nektárt a mézgyomorban, a virágport a hátsó lábukon található dús szőrzeten, a kosárkában szállítják. Az el nem fogyasztott napi hordást feldolgozzák és elraktározzák; így készítenek mézet és méhkenyeret a szűkösebb időkre, amikor vagy nem tudnak kirepülni, vagy nem találnak elég táplálékot."
A szer (felelőtlen) használata így képes egész kaptárakat kiirtani, így borítva fel az adott terület teljes ökológiai egyensúlyát.


Nathan Carey, egy másik méhész szerint az adott területen már korábban sem volt elég méh a növények beporzására. Az állomány létszámának további csökkenése pedig nagyon is jól belátható következményekkel fog járni.

Az EU No 485/2013 számú rendeletével már korlátozza ezen szerek használatát, kis hazánk vidékfejlesztési  (báb)miniszterének, Dr. Fazekas Sándornak mégis inkább az észak-amerikai modell, a korlátozások nélküli alkalmazás a szimpatikusabb. 
Fazekas megkapja a Francia Mezőgazdasági Érdemrend Lovagi fokozatát

"Ellenezzük a betiltást, hiszen nem pótolhatóak ezek a vegyszerek" –fogalmaz a dilettáns miniszter.

Ironikus, de ez esetben úgy tűnik, hogy az EU centralizált agrárpolitikája ment meg minket saját, „választott” vezetőinktől.
Magam sem gondoltam volna, hogy ilyen szituáció előállhat, de a bábmesterek színpadán olybá tűnik, bármilyen abuszrd jelenet megeshet. Az emberi butaság egyébként is túlbecsülhetetlen!
Bízva a Fazekas úrhoz hasonló képességekkel megáldott politikusokban, és az amerikai „piacokban”, a neonikotinoid alapú növényvédő szerek legnagyobb forgalmazója, a Bayer CropScience Inc., természetesen nem tervezi az említett szerek gyártásának, illetve forgalmazásának beszüntetését.


Mivel a GMO növények segítségével elérhető profit többlet reménye hajszolja a gazdákat,  az ezek gyártására és "védelmére" specializálódott "biokémiai üzletemberek" is nagy haszonra tesznek szert. Mindaddig, míg az emberiség hagyja, hogy a tőke érdeke maga alágyűrje a természet, azaz maga az élet „érdekeit”!


Forrás:1 megjegyzés:

 1. Bár a flaszteron nöttem fel és csak nyári iskolaszünetekre kerültem vidékre mégis tudom máig pedig azok a nyaralások vagy 60 éve is megvan hogy voltak, a csalánpermet és a gyenge dohánylevél ami saját termesztés és nem kutyult voizbe áztatva remek permetszer.
  Netán a szöllönek a rézgálic a gyumifáknak a fémsörte kefe és a mész a törzsére.

  Jah magam láttam utaztamban a kertészeti egyetem mintagazdaságán egy ideig ki volt téve a monsató embléma..elég sokszor megjegyeztem a faxbukon igy elltünt.
  Baj mert nem látjuk és azt hiszük a rizsa a GMO mentességrül igaz is - bár lehetne.

  Van egy sors egyénileg családilag nemzetileg....sok kibuvó aligha van...végig kell csinálni és lehetöleg túlélni...ahogy jött ugy tünik majd el - báár ez a ókóri római civilizáció azóta is. Lehet látni, totál ugyan az.

  VálaszTörlés