2014. január 14., kedd

A mérges PET palack


Láttátok már a PET palackok alján a számokat? Tudjátok mit jelentenek?

Én a hétvégén hallottam róla először. Nézegettem őket korábban is, de mint később kiderült, tévesen nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. De ahogy látom, illetve ahogy körbekérdezgettem, nem igazán foglalkoztat senkit, pedig elég csavaros történet.

A PET palackok e fajta kódolása 1988 óta van használatban, nálunk 2003 óta alkalmazzák, hogy újrahasznosításkor megkönnyítse a válogatást.  Magyarország pedig ezt is, mint sok minden mást, szintén az EU-tól kapta.

Az egytől hétig terjedő számok a polimertípusokat jelölik, amiket a műanyag újrahasználhatóságát jelző háromszögben, vagy annak környékén, többnyire a palack alján kell keresni, és alatta vagy néha a számok helyén olvasható a műanyag nevének rövidítése is.

A témával foglalkozó cikkek többsége egyetért abban, hogy a 2-es, 4-es és 5-ös számmal jelölt csomagolások viszonylag ártatlanok, ezeket használva nem jutnak rákkeltő és a hormonháztartást károsan befolyásoló anyagok szervezetünkbe.

Az 1-es számmal jelölt palackok viszont egyértelműen veszélyesek. Ugyanis ezen, nyers kőolajpárlatból készült palackokból hó hatására különféle, egészségre káros anyagok oldódhatnak ki. Például amikor forró nyári délutánon az autóban felejted a palackot. De hőhatás nélkül is veszélyforrás az 1-es kóddal jelölt palack, mivel ha túl sokáig áll benne a víz, akkor az kioldhat különféle oldó- és lágyító szereket a műanyagból. Az oldószer pedig nem finom! Igya meg, aki belerakta!

A 3-as számú műanyag alkotóeleme a PVC, melyet
DEHP lágyítóval együtt használnak, és egész pontosan ez az adalékanyag rákkeltő. Amely a 3-as mellett, a 6-os számú polisztirol csomagolásokban előfordulnak, így jelentve kockázatot egészségünkre. A polisztirol ugyancsak nem finom, javasolt elkerülni, mert a vele érintkező élelmiszerekbe – olvashatjuk több helyen is – sztirol kerül. Ezt az anyagot a rákkutató intézetek pedig lehetséges rákkeltő anyagként tartják számon, ami a hormonháztartásba is bezavarhat, és a termékenységet is befolyásolhatja...

A 7-es számmal jelölt palackok pedig a Kanadában mérgező vegyületként nyilvántartott "Biszfenol-A"-t (BPA) tartalmazhatnak, ami szintén hő vagy hosszan tartó tárolás (esetén) kioldódik. Ennek ellenére az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint semmi gond nincs a BPA-val, használatát nem kell korlátozni.


Ezzel a számmal jelölnek továbbá 
minden más olyan műanyagot, amelyek nem sorolhatók a fenti kategóriákba, illetve az 1-6-ig jelölésű műanyagok valamilyen keverékét. Pontos összetételüket tehát nehéz meghatározni, éppen ezért jobb elkerülni. 



A számok pontos jelentései:

1. PET/PETE – Polietilén-tereftalát
Termékek: üdítős, ásványvizes flakonok, poharak, néhány háztartási- és tisztálkodószer flakonja

2. HDPE – Nagy sűrűségű polietilén
Termékek: játékok, tejes flakonok, mosószerek, tisztítószerek, samponok, motorolaj flakonjai,
tusfürdők, kozmetikai szerek, öblítők, tisztítószerek stb.

3. V vagy PVC – Polivinilklorid
Termékek: csövek, palackok, háztartási olaj palackja,
ételek csomagolása, átlátszó műanyag csomagolók (folpack), kozmetikai és tisztítószerek flakonja is.

4. LDPE – Kis sűrűségű polietilén
Termékek: fóliák, zacskók, s
zatyrok, ételek csomagolása, összenyomható palackok, stb.

5. PP – Polipropilén
Termékek: palackok, joghurtos dobozok, krémsajtok, egyéb tejtermékek dobozai, mustáros, ketchupos flakonok, műanyag edények, tálcák, kulacsok, háztartási szerek flakonjai,
húsok átlátszó fólia csomagolása, jégkrémek doboza, tejtermékek, (vaj, kefir, joghurtok, tejföl stb.), kozmetikai szerek, samponok és mosószerek flakonja, illetve edények, poharak, tálcák alapanyagai.

6. PS – Polisztirol
termékek: kávés poharak, élelmiszeres dobozok, joghurtok dobozai. Ebből készülnek továbbá a tejtermékek dobozai, eldobható kávés poharakat, élelmiszer tároló dobozokat, joghurtos dobozokat, egyéb tejtermékek dobozait (a Danone majdnem összes tejterméke ebben van), eldobható habedényeket, habszivacs tálcákat, amiket húsok, zöldségek, gyümölcsök alá tesznek.

7. BPA- Biszfenol-A

Ebből készülnek a cumisüvegek, ivó kulacsok és ezzel bélelik ki a konzervdobozokat is, illetve gyümölcsleveket, szószokat töltenek bele, ételhordók, műanyag tárolók, edények alapanyaga is lehet.

Tovább súlyosbítja a történetet, mikor mindenféle okos emberek ezeket a palackokat, a többi szeméttel együtt folyók, tavak, vagy tengerek partjain szórják el, ott aztán kioldódik belőlük "minden", ami aztán tovább mérgezheti a vizek, így szinte az egész bolygó élővilágát.


Egy jó hír pedig a végére, egyes források szerint PVC mellé használt lágyító, a DEHP kivonása a piacról folyamatban van, az EU 2015 jelölte meg végső határidőnek.

Vajon miért nem lehet ezt azonnali hatállyal elrendelni?

7 megjegyzés:

  1. Félrevezető, téves információ! A számok nem ezt jelentik! Nem kéne hülyíteni a népet, a műanygok veszélyesek, de a hazudozás is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. de akkor mi a helyes információ ???? Mit jelentenek a számok és mik a hatásaik?? Hol található pontosabb info? Köszi

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  4. http://antalvali.com/comment/63001/karos-es-nem-karos-muanyagok-pet-palackok?evp=14766

    VálaszTörlés
  5. http://antalvali.com/comment/70097/mennyire-mergezoek-a-pet-1-es-jelolesu-palackok?evp=14766

    VálaszTörlés
  6. Aki szeretné megismerni a palackok fajtáit, illetve melyik káros, annak ajánlanám az alábbi cikket:
    http://munkahet.hu/hirek/erdekessegek/igy-ellenorizd-a-muanyag-palackokat

    VálaszTörlés